• Pokličite nas! (07) 33 77 270

  Medicinske sponke za vraščene nohte

  Kaj je vraščen noht?
  Vraščen noht se vrašča v okoliško mehko tkivo, to povzroča bolečino in vnetje. Lahko se pojavi tudi bakterijska okužba nohta, zato se razvije gnojno vnetje. Če pritisne na vneto tkivo, se izcedi rumeno-zelenkast gnoj in vneto obnohtje je zelo boleče. Vraščen noht je najbolj pogost pri palcu in prizadene tako moške kot ženske in majhne otroke.

   

  Zakaj pride do vraščenega nohta?
  Vzroki za vraščanje nohta so zaradi nepravilnega striženja nohtov, zaradi poškodbe prsta, motnje v rasti, nošenje preozkih modnih čevljev s premalo opore, prekomerna dolžina prsta ter druge različne prirojene deformacije prstov. Noht, ki se nenehno vrašča in je boleč že na manjše pritiske. Samo pediker lahko sanira z namestitvijo ustrezne sponke.

   

  Imam nenehne probleme z vraščanjem nohta na palcu. Zdravnik mi je predlagal, da bi opravil operativni poseg oz. kirurško odstranili noht. Kaj predlagate, kaj naj storim?
  Prva enostavna rešitev je namestitev sponk na nohte, ta robove vleče navzgor in pomaga, da noht ne tišči v obnohtje. Sponke je potrebno čez čas na novo namestit, to je odvisno od intenzitete rasti nohtov. Ko se na noht namesti sponka, se takoj začuti pritisk na nohtu, ki ni boleč. Občutek pritiska kmalu izgine. Z redno pedikuro dosežemo, da se stanje zelo izboljša.

  Druga rešitev je kirurška klinasta ekscizija. Ekscizija pomeni izrez klina, tistega dela, ki dela probleme. Takšne posege izvajajo samo kirurgi.  Po tem posegu raste noht lepo ali pa je nohtna lunica ali matriks tako mehka, da noht v večina primerih sploh ne raste. Večina jih ta poseg obžaluje.

   

  Katera sponka je boljša Podofix ali Combi ped?

  Vse sponke se uporabljajo za korekcijo deformiranih nohtov. Za namestitev ustrezne sponke se odločimo glede na to kako se vam vrašča noht. Combi ped sponka lahko korigira noht na obeh ali pa samo na eni strani, Podofix sponka pa korigira noht na obeh straneh enako.

   

  Zanima me v čem je razlika med klasično in medicinsko pedikuro?
  Pri nas klasična pedikura zajema: namakanje nog, odstranjevanje otiščancev, striženje ter oblikovanje nohtov in masažo nog.
  Medicinska pedikura je namenjena strankam z večjimi potrebami kot so: odstranjevanja kurjih očes, nego vraščenih nohtov, nega diabetičnih nog. Novost: nameščamo sponke na vraščene nohte.

   

  Kako naj si strižem nohte na nogah, da preprečim vraščanje?

  Najbolje je, da nohte odstrižete ravno in odstranite kožo, ki se je nabrala in tako razbremenite obnohtje.

   

  Na koliko časa je potrebno namestiti novo sponko?
  Staro sponko odstranimo s kleščami in pripravimo noht na sanacijo nove sponke. Sponko je potrebno menjati na 1,5 do 2 meseca, odvisno je od intenzitete rasti nohta. Z redno pedikuro dosežemo, da se stanje popolnoma izboljša.

   

  Noht na palcu leve noge se mi vrašča na zunanjem delu prsta, katera sponka bi bila primerna za moj noht ?
  V vašem primeru bi bila sponka Combi ped učinkovita, ker bo korigirala noht samo na eni strani.

   

  Kakšen je občutek na nohtu, ko je sponka pritrjena?
  Ko se na noht namesti sponka, se takoj začuti pritisk nohta, ki pa ni boleč. Bolečine kmalu izginejo in prav tako se v nekaj tednih spremeni tudi barva nohta.

   

  Se lahko sanira noht s sponko, če je prisotno vnetje?
  Da, lahko se namesti sponko, če je prisotno vnetje, vendar je potrebno predhodnje narediti tamponažo ob nohtnem kanalu.

   

   

   

  VRAŠČEN NOHT in SPONKA ZA VRAŠČEN NOHT

   

  O vraščenem nohtu govorimo, ko raste noht globoko v tkivo in potiska nohtni kanal navznoter. Vzroki za vraščanje nohta so različni: nepravilna obutev, nepravilno oblikovanje nohta, obolenje nohta kot so na primer glivice, različne deformacije …
  Povzroča bolečino, v hujših primerih nastane celo vnetje.

  S kleščami odstranimo del nohta, ki raste v globino tako, da se oblika nohta ne spremeni. Noht odrežemo vzporedno z nohtnim kanalom, vse do mesta, kjer se prične rast v globino. S pravilno tehniko striženja preprečimo, da bi se nohti vraščali.
  Vraščen noht lahko zdravimo tudi s pomočjo sponk. Za opravljanje takega dela potrebujemo dodatna znanja in spretnosti, ki se jih pridobi na ustreznih izobraževanjih.

  Zdravljenje vraščenega nohta s pomočjo sponk:
  Sponka je trak izdelan iz umetne mase, ki se ga s pomočjo lepila prilepi po nohtni širini. Izberemo ustrezno velikost sponke, glede na velikost nohta. Noht razkužimo in razmastimo. Lepilo nanesemo na sponko in sponko namestimo na noht. Počakamo, da se lepilo posuši. Lahko se takoj začuti pritisk na sredini nohta, sponka namreč deluje tako, da se hoče vrniti v prvotni položaj in s tem ravna noht.

   

  SPONKA NAMESTO OPERACIJE

  COMBI PED SPONKA
  Combi ped sponka se uporablja za korekcijo zvitih, deformiranih in vraščenih nohtov.
  Omogoča nastavitev žične sponke tudi če je rob nohta dostopen samo na eni strani. Sponka se lahko korigira noht na obeh ali pa samo na eni strani.
  Sponko Combi ped lahko  nastavljajo samo profesionalno usposobljene in vešče osebe.


   

  PODOFIX SPONKA
  Na voljo imamo sponke le za palce v treh velikostih (S, M, L), za ostale manjše nohte pa je težje najti primerno sponko. Sponka lahko korigira noht na obeh straneh enako.

  © ART-PE. Vse pravice pridržane.